اعتکاف، نمونهای از کاز فرهنگی با تدبیر جهادی
همیشه ماه رجب برایم خاطراتی شیرین و بهاری داشته. ماهی که آغاز بهار دلهاست و باران رحمت الهی در آن ریزان است. اگر کسی میخواهد خود را برای میهمانی در ماه رمضان آماده کند باید از همین ماه شروع به خانه تکانی دلش کند. در این ماه فرشتگان نغمهی «أین الرجبیون» را سر میدهند و امید به رحمت الهی را بر دل ها مینشانند. شادی و نشاط معنوی این ماه همراه با اعیاد و مراسم اعتکافش صد چندان میَشود.
به حمدلله و به برکت عنایت امام زمان عج و تلاشهای مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنهای مدظله العالی چند سالی است که برگزاری مراسم اعتکاف در کشورمان رونق فراوانی گرفته است. این برنامه یکی از الگویهای موفق در عرصهی جهاد فرهنگی است که حضرت آقا آن را در دورانی که برخی داعیهی تجددگرایی و فنسالاری را داشتهاند، به زیبایی مدیریت و اجراء کردهاند.
یادم نمیرود آن روزها را که از خود باختگان روشنفکر مأآب تاریک سیرت، سعی میکردند مساجد را از فعالیتهای فرهنگی خالی کنند و با کشاندن جوانان به سوی فرهنگسراها به جای قرآن و آموزههای دینی، تار و تنبور به دستشان بدهند و به نام فرهنگ چشم و گوش دختر و پسر پاک سرشت این مرز و بوم را به هرزگی و هوسبازی باز کنند. در آن اوضاع نابسامان فرهنگی که دشمن شبیخون خود را آغاز کرده بود، این رهبر فرزانه انقلاب بود که با تدابیری حکیمانه به نوسازی معنوی و احیای سنتهای الهی پرداخت و چراغ امید را در دل اهل ایمان روشن نگاه داشت. یکی از اقدامامت معظم له احیاء سنت فراموش شدهی نبوی، یعنی «اعتکاف» بود که رفته رفته به یک مراسم باشکوه عبادی و فرهنگی تبدیل شد.
هرگز یادم نمیرود که در سالهای نخست و برای فرهنگ سازی این آیین، علاوه بر اینکه از معتکفین هزینهای دریافت نمیشد، بلکه پس از اتمام مراسم هدیهای هم به رسم یادگار از طرف رهبر معظم انقلاب به معتکفین داده میشد تا مشوق آنان برای حضور در این مراسم باشد. ثمرهی بر پایی این سنت حسنه این شد که امروز ما شاهد حظور پر شور اقشار مختلف مردم برای شرکت در این مراسم معنوی هستیم و میبینیم که چگونه از یکدیگر برای نام نویسی در این برنامه سبقت میگیرند. از طرفی نیز مساجدی که امکان برگزاری آن را دارند ظرفیتشان کفاف متقاضیان را نمیدهد و به سرعت فهرست ثبتنامیان پر میشود به طوری که بسیاری نامشان جزو ذخیرهها میگردد. اکنون نه تنها دیگر خبری از آن هدیه و یاد بود نیست بلکه هزینههای افطار و سحر را نیز خود معتکفین متقبل میشوند. جالب این جاست که خودم شاهد بودم، در یکی از مساجد تهران، شخصی به مسؤول پذیرش اعتکاف التماس میکرد که او را به جمع معتکفین راه دهد و در عوض هزینهی یک وعده افطار یا سحر را متقبل شود.
آری اعتکاف نمونه از کارهای فرهنگی اسلامی است که تنها با روحیهی جهادی و اخلاص انجام شده است و ما آن را یکی از هزاران جهادی میدانیم که مقام معظم رهبری با تدبیر و مخلصانه انجام دادهاند. البته توجه به این نکته نیز لازم به ذکر است که این حرکت در زمانی آغاز شد که بسیاری از متدینین و مسؤولین تنها فریاد وا اسلاما شان بلند بود و در خارج از گود و در حاشیهی عافیتطلبی خود تنها به سیاهنمایی و منفی گویی اکتفا میکردند، ولی در عوض حضرت آقا با پایهگذاری و حمایت همه جانبه از این سنت آن را مصداقی از رویشهای این انقلاب معرفی کردند و روح امید را به جان فرهنگ این نظام دمیدند.